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Rebaustrieb · Bild: Deutsches Weininstitut

Deutschlands erster „Klima-Winzer“

Unsere Neuentdeckung im Kraichgau: David Klenert

David Klenert ist Deutschland erster „Klima-Winzer“. Sein 2015 gegründetes Weingut in Kraichtal-Münzesheim ist nicht nur bio-zertifiziert, der Jungwinzer geht sogar noch einen Schritt weiter. Sein Ansatz, die Qualität der Böden zu verbessern und damit zu helfen, den weltweiten CO2-Verbrauch zu senken, führte ihn zunächst zu einem befreundeten Landwirt. Von dort übernahm er Ideen aus der regenerativen Landwirtschaft, mit dem Ziel, den natürlichen Humusanteil seiner Weinbergsböden Schritt für Schritt von derzeit 1,5 auf bis zu vier Prozent zu erhöhen. Dies entspricht, je nach Bodenart, einer Bindung von zusätzlich 70 bis 130 Tonnen CO2 pro Hektar. Um sein ehrgeiziges Ziel zu erreichen, schickt Klenert Bodenproben zur Untersuchung an ein unabhängiges Labor.

Gemeinsam mit Ehefrau Eva bewirtschaftet David Klenert rund 14 Hektar Weinberge im Kraichgau, dem nördlichen Ausläufer des Weinbaugebiets Baden, der die Ortenau mit der Badischen Bergstraße verbindet. Hier, zwischen Bruchsal und Wiesloch, dominieren die Burgundersorten, bei denen Klenert bereits nach kurzer Zeit eine enorme Stilsicherheit entwickelt hat.

Egal, ob Auxerrois, Chardonnay, Weiß- oder Grauburgunder – immer wieder fanden wir eine zarte Cremigkeit, die im Glas eine nahezu perfekte Liaison mit feinen, reifen Fruchtaromen eingeht. Die Natürlichkeit seiner Weißweine unterstützt Klenert nur bei ausgewählten Partien mit neuem Holz, das er dosiert und nicht des vordergründigen Effekts willen einsetzt. Beeindruckt hat uns hier vor allem der 2019 erstmals aufgelegte Chardonnay „Black Label“, bei dem sich reife und teilweise tropische Fruchtaromen in subtile Röstnoten einbetten.

Bei den Rotweinen setzt sich die vorwiegend dunkelbeerige und ausladende Frucht mit markanten, zugleich aber geschmeidigen Tanninen auseinander. Insbesondere die „Cuvée Rot“ aus Spätburgunder und Lemberger wirkt dabei ausgesprochen hedonistisch. Beim hochkonzentrierten, üppigen und polarisierenden „Pango“ (was in der Sprache der neuseeländischen Maori „schwarz“ bedeutet) lotet Klenert geschickt die Grenzen zwischen Voll- und Überreife aus.

Die Weine im Überblick

Klenert

Rathausstraße 4 • 76703 Kraichtal-Münzesheim • Germany

Telefon: +49 7250 3319755 • Telefax: +49 7250 3319950 • Internet: www.klenert-wein.de • E-Mail: david@klenert-wein.de

2019er Riesling Qualitätswein trocken

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 7 20 • 12,5% Alkohol

14

von Werner Elflein am 9. Mai 2020 offen verkostet

Lemon yellow tending towards straw yellow. Sweet and sour citrus aromas that run from the nose to the finish. Shows a slight bitterness on the palate and is already very accessible. Well balanced and with length.

2019er „Klenert S“ Qualitätswein trocken

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 3 20 • 13,0% Alkohol

15,5

von Werner Elflein am 5. Juni 2020 offen verkostet

Lemon yellow. Floral scent of pink grapefruit. On the tongue it is balanced with the typical spiciness and freshness of the grape variety. The aroma is neither loud nor too quiet, a little carbon dioxide provides additional stimulation. Good reverberation. Exemplary dry Scheurebe.

2019er Rosé Qualitätswein

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 6 20 • 13,0% Alkohol

13,5

von Werner Elflein am 30. Mai 2020 offen verkostet

Rosé with delicate blue tones. Sweetish fragrance marked by lush strawberry aromas. The aroma continues expressively on the tongue, but unfortunately the clearly palatable sweetness here is satiating and not very constructive in terms of depth and a clear focus of the fruit. Good length.

2019er Auxerrois Qualitätswein trocken

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 1 20 • 13,0% Alkohol

16

von Werner Elflein am 20. Mai 2020 offen verkostet

Greenish yellow. Earthy and spicy scent of yellow citrus fruits and green apple. Opens in the mouth at first with an apparently slender body, but soon develops a delicate creaminess on the tongue. Ripe, quite vital acidity, still clearly carbonic acid from the fermentation. Pink grapefruit on the finish. Very good length and persistence.

2019er Weißburgunder Qualitätswein trocken

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 5 20 • 13,0% Alkohol

15

von Werner Elflein am 16. Mai 2020 offen verkostet

Bright yellow. Textbook Pinot blanc bouquet, delicately buttery, with a nutty touch and fine, rather quiet fruit notes. Well-balanced, ripe and soft acidity on the palate. Piquant herbal spice, good length.

2019er Chardonnay Qualitätswein trocken

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 4 20 • 12,5% Alkohol

16

von Werner Elflein am 20. Mai 2020 offen verkostet

Greenish white gold. Bouquet of planty notes and mint with aromas of lime. Delicately creamy on the palate, with vital, piquant acidity. Excellent length. Proof that Chardonnay doesn't need oak to please.

2019er Grauburgunder Qualitätswein trocken

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 2 20 • 13,0% Alkohol

15,5

von Werner Elflein am 16. Mai 2020 offen verkostet

Lemon yellow tending towards straw yellow. Aromas typical of the grape variety with a fragrance of ripe yellow apple. Serious Pinot gris, which does not rely on the widespread tutti-frutti style, but has a spicy and earthy structure. Animating play, ripe acidity, good length.

2019er Grauburgunder Qualitätswein trocken Black Label

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 9 20 • 13,0% Alkohol

16

von Werner Elflein am 15. Juni 2020 offen verkostet

Light copper gold. Expressive and refreshing fragrance of green apple and hazelnut, underlined by subtle roasted aromas. Rather weak wood influence and great freshness also on the palate. At the same time creamy and with a harmonious, soft acidity. A phenolic note on the finish that supports the structure of the wine, reminiscent of nectarine skin. Very good length.

2019er Chardonnay Qualitätswein trocken Black Label

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 10 20 • 14,0% Alkohol

17,5

von Werner Elflein am 13. Juni 2020 offen verkostet

Greenish light yellow with straw yellow accents. Complex scent of pineapple, yellow tropical fruit, wild strawberry, green herbs and roasted coffee bean. Ethereal component. In the second nose hints of latte. Soft and creamy mouthfeel. Refreshing, ripe and integrated acidity. Excellent balance and length.

2019er „Secco“ Rosé Perlwein

Germany

L 0220 • 12,0% Alkohol

13

von Werner Elflein am 22. Mai 2020 offen verkostet

All strawberry. From the colour, a bright strawberry red, and the fragrance – here a little raspberry overlays the clear strawberry aroma – to the primary taste impression on the tongue, almost everything reminds one of the sweet fruit, underscored by a fine perlage, balanced and of good length.

2018er Lemberger Qualitätswein trocken

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 23 19 • 14,0% Alkohol

16

von Werner Elflein am 18. Mai 2020 offen verkostet

Deep dark opaque cherry red with purple edge. Still a little bit lax in the nose. Sweeping scent of elderberry and dark berries. In the mouth with a strong body, good concentration, velvety soft but still distinctive tannins and fine spice. Very good length, expressive finish. Lemberger full of character, reminiscent more of an Austrian Blaufränkisch than a Württemberger.

2018er Spätburgunder Qualitätswein trocken

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 24 19 • 13,0% Alkohol

16

von Werner Elflein am 21. Mai 2020 offen verkostet

Cherry red with medium transparency. Concentrated scent of dark berries, especially blackberry, blueberry and cassis. Ripe, distinctive, velvety to coarse-grained tannins. Spicy fruit, fine acidity, very good length. A Pinot noir with potential, but which needs a few more years.

2018er „Cuvée Rot“ Qualitätswein trocken

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 22 19 • 13,5% Alkohol

15

von Werner Elflein am 14. Mai 2020 offen verkostet

Deep dark, opaque red. The youthful, still discreetly lactic nose reveals dark berry fruits, cassis and a hint of milk chocolate. Ripe and velvety soft tannins on the tongue, harmonious and with very good length. A successful, hedonistic red wine cuvée.

2018er „Pango“ Qualitätswein trocken Black Label

Germany ↳ Baden

A. P.-Nr. 4164 26 19 • 13,5% Alkohol

16

von Werner Elflein am 14. Juni 2020 offen verkostet

Cuvée of Cabernet Sauvignon and Pinot noir. Dark, slightly transparent cherry red. Highly concentrated, heavy aroma of dark berries and tar with pronounced roasted aromas. In the background, very subtle, brightening notes of yellow dried fruit and mirabelle plums. With air more and more sweet cherry stands out. On the palate again strong roasted aromas, chocolaty tannins, lots of spice and with excellent length. Highly extracted red wine that explores the boundaries between high maturity and over-ripeness.

2018er Pinot Rosé Sekt

Germany

L 0319 • 12,5% Alkohol

14,5

von Werner Elflein am 6. Juni 2020 offen verkostet

Strong rosé. Not too dominant aroma of ripe strawberry. Very fine, quickly rising perlage. Moderate carbonic acid. Fruit-driven, harmonious sparkling wine with rather feminine character traits. Good length.